Yulafın yararlarını anlamak için öncelikle onun bileşenlerini tanıyalım.
*Proteinler: Yulaf bünyesinde 8 aminoasitten 6´sini barindirir (buğday sadece 1,arpa ve çavdar 0 aminoasit bulundurur). Bu aminoasitler sayesinde vücudumuz yeni dokular oluşturur. Içerdiği yüksek miktarda aminoasit sayesinde karaciğerde lektin üretimini uyarır ve böylece vücudunuzdan toksinlerin arındırılmasını destekler.
*Yağlar: Yulaf doymamış yağlar ve linoleik asitlerden oluşur.
*Karbonhidratlar: Enerji kaynağı maddelerdir. Yulafı oluşturan karbonhidratlar ise yavaş emlenlerden olduğu icin kan sekerini düzenler ve kahvaltılardan hemen sonra üzerimize bir agirlik cokup uyku gelmesini engellemiş olur.
*Vitamin ve Mineraller: Tahıllar icinde en çok mineral ve vitamin barındıran tahıldır. Vitaminlerden E, B1,B2,B3 ve B6; minerallerden ise Kalsiyum,Demir, Zinc, Fosfor, Magnezyum,Potasyum,Bakir ve Sodyum bulundurur. B vitaminleri merkezi sinir sistemimizin iyi calismasi icin çok onemlidir.
*Lifler: liflerden çok zengindir, bu sayede kabizligi önler, kan sekerini düzenler ve kotu kolesterolun (LDL) düşmesine yardimci olur.
Yukarıda biraz faydalarından bahsetmiş olsamda şöyle kısaca özetleyebiliriz:
*icerigindeki linoleik asit sayesinde kotu kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini dusurerek kardiyovasküler hastalıklardan korur.
*Kan sekeri seviyelerini kontrol eder.
*Kabizligi önleyerek sindirim sistemine yardimci olur.
*Yüksek seviyedeki aminoasitleri sayesinde yeni doku oluşumuna büyük katki saglar.
*Vücudun toksinlerden arınmasına yardimci olur.
*Anti-kansorejendir.
*Yavaş emilen karbonhidratları sayesinde uzun suren tokluk hissi vererek diyet yapanların kilo vermesine yardimci olur.
*Barindirdigi Kalsiyum sayesinde demineralizasyonu engelleyerek kemik erimesinin önüne geçer.
Butun bu harika özelliklerine rağmen içerisinde gluten bulundurduğundan dolayı gluten alerjisi (çölyak) hastalarına önerilmez.
Aydinlatici guzel bir yazi.
YanıtlaSiltesekkur ederim...
YanıtlaSil