21 Ağustos 2016 Pazar

YULAF EZMESİ DEYİP GEÇME!

Yulafın yararlarını anlamak için öncelikle onun bileşenlerini tanıyalım.



*Proteinler: Yulaf bünyesinde 8 aminoasitten 6´sini barindirir (buğday sadece 1,arpa ve çavdar 0 aminoasit bulundurur). Bu aminoasitler sayesinde vücudumuz yeni dokular oluşturur. Içerdiği yüksek miktarda aminoasit sayesinde karaciğerde lektin üretimini uyarır ve böylece vücudunuzdan toksinlerin arındırılmasını destekler.

*Yağlar: Yulaf doymamış yağlar ve linoleik asitlerden oluşur.

*Karbonhidratlar: Enerji kaynağı maddelerdir. Yulafı oluşturan karbonhidratlar ise yavaş emlenlerden olduğu icin kan sekerini düzenler ve kahvaltılardan hemen sonra üzerimize bir agirlik cokup uyku gelmesini engellemiş olur.

*Vitamin ve Mineraller: Tahıllar icinde en çok mineral ve vitamin barındıran tahıldır. Vitaminlerden E, B1,B2,B3 ve B6; minerallerden ise Kalsiyum,Demir, Zinc, Fosfor, Magnezyum,Potasyum,Bakir ve Sodyum bulundurur. B vitaminleri merkezi sinir sistemimizin iyi calismasi icin çok onemlidir.

*Lifler: liflerden çok zengindir, bu sayede kabizligi önler, kan sekerini düzenler ve kotu kolesterolun (LDL) düşmesine yardimci olur.


Yukarıda biraz faydalarından bahsetmiş olsamda şöyle kısaca özetleyebiliriz:

*icerigindeki linoleik asit sayesinde kotu kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini dusurerek kardiyovasküler hastalıklardan korur.

*Kan sekeri seviyelerini kontrol eder.

*Kabizligi önleyerek sindirim sistemine yardimci olur.

*Yüksek seviyedeki aminoasitleri sayesinde yeni doku oluşumuna büyük katki saglar.

*Vücudun toksinlerden arınmasına yardimci olur.

*Anti-kansorejendir.

*Yavaş emilen karbonhidratları sayesinde uzun suren tokluk hissi vererek diyet yapanların kilo vermesine yardimci olur.

*Barindirdigi Kalsiyum sayesinde demineralizasyonu engelleyerek kemik erimesinin önüne geçer.



Butun bu harika özelliklerine rağmen içerisinde gluten bulundurduğundan dolayı gluten alerjisi (çölyak) hastalarına önerilmez. 

2 yorum: