20 Ağustos 2016 Cumartesi

GELELİM FASULYENİN FAYDALARINA

Herkese serin ve bulutlu bir Norveç´ten günaydınlar...

Bugün size başlıktan da anlayacağınız gibi kısaca fasulyenin faydalarından bahsetmek istiyorum. Ama bu bildiğimiz klasik beyaz kuru fasulye değil, siyah kuru fasulye. Meksika kökenli bu baklagil türü dünyada en çok Güney Amerika´da tüketilmekte. Ne kadar sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu anladıktan sonra artık yavaş yavaş Avrupa ve Asya mutfaklarında da yerini almaya başladı.
  

 

Baklagiller içinde değerlendirildiğinde  yüksek oranda lif içerir. Yapılan araştırmalarda şu sonuçlara varılmıştır:

*Kabızlığı önleyerek sindirim sistemini rahatlatır, kolon sağlığını korur.

*Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet hastaları için önemli bir besin kaynağıdır.

*Diğer baklagillere göre en yüksek antioksidan miktarına sahiptir. Böylece vücuttan toksinlerin atılmasına ve birçok hastalığın oluşmasını engeller, ayrıca kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatır.

*Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi oluşturur.

*Yüksek miktarda protein içeriğine sahiptir. Bu özelliğiyle vejetaryen beslenenlerin temel gıdalarının başında gelir.

*En az kırmızı et kadar aminoasit içeriğine sahiptir, ama etten farklı olarak daha az kolesterol içerir.

*İçeriğinde birçok mineral barındırır. Ama bunların en önemlisi Molibden´dir. Molibden vücudumuzun sülfitlerden temizlenmesine yardımcı olarak, baş ağrısı, kardiyovasküler gibi rahatsızlıklardan korur.

*Yüksek oranda demire sahiptir. Böylece demir eksikliği kaynaklı anemi rahatsızlığı olanların diyetlerinde tüketimi önerilir.

*Düşük kilo sorunu olanların kilo almasına yardımcı olur, çünkü çok yüksek kalorilidir.

Evet gördünüz, bu küçük, siyah mucizeden hemen faydalanmaya baslamalıyız. Ek gıdaya baslayan bebeklerin menülerinde muhakkak bulunması gerekir. Unutmayalım ki çok büyük bir hızla gelişen bebeklerimiz çok miktarda proteine ve kaloriye ihtiyaç duyarlar. Siyah kuru fasulye bu özellikleriyle ayrıca birçok değişik pişirilme tarzıyla bize çok yardımcı olacaktır.

Mutlu hafta sonları!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder