Son zamanların popüler sağlıklı beslenme sitelerinin en gözde malzemesi kinoa her ne kadar tahıl olarak kabul edilsede aslında aynı isimli bitkinin çekirdeklerinden elde edilir.
Kinoa bitkisinin ana vatanı Peru ve Bolivya´da Ant Dağlarının yamaçlarıdır. Bölgenin en büyük özelliği çok yüksek, kurak ve soğuk olmasıdır. Yani bu da kinoanın zor tabiat şartlarında bile yetişebiliyor olması demektir. Bitkisinin boyu 1-2 metreye kadar ulaşabilir ve görüntü olarak da çok güzel olan bu bitkiden 3 renk kinoa elde edilir; beyaz, siyah ve kırmızı kinoa.
Besin değerleri diğer tahıl ürünlerine göre çok yüksek olup, pişirme süresi ise bir o kadar kısadır (10-15 dakika). Kinoa pişirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pişirmeden önce musluk altında bir süzgeç içinde bol soğuk suyla çok ezmeden ovarak yıkamalıyız ki pişirilince acı tadı veren kabuklarından ayıklansın.
Kinoanın üretimi ve tüketimini dünya çapında arttırmak için 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından "Uluslararası Dünya Kinoa Yılı" olarak ilan edilmiştir.
PİŞMEMİŞ 100 gr KİNOANIN BESİN DEĞERLERİ
-Enerji 368 kcal 1539kJ
-Karbonhidratlar 64 gr
-Besin lifi 7 gr
-Yağlar 6 gr
-Su 13 gr
-B1 vitamini (tiamin) 0,36 mg
-B2 vitamini (riboflavin) 0,32 mg
-B6 vitamini 0,5 mg
-Folat 184 μg
-E vitamini 2,4 mg
-Demir 4,6 mg
-Magnezyum 197 mg
-Potasyum 563 mg
-Çinko 3,1 mg
PİŞMİŞ 100 gr KİNOANIN BESİN DEĞERLERİ
-Enerji 120 kcal
-Karbonhidratlar 7 gr
-Besin lifi 11 gr
-Protein 4,4 gr
-Yağlar 2 gr
-Su 71,6 gr
-B1 vitamini (tiamin) 0,1 mg
-B2 vitamini (riboflavin) 0,1 mg
-B6 vitamini 0,1 mg
-Folat 42 μg
-E vitamini 0,6 mg
-Demir 1,5 mg
-Magnezyum 64 mg
-Potasyum 172
-Çinko 1,1 mg
Burada önemli olan pişmiş ve pişmemiş kinoa içindeki su miktarı farklılığını görmemizdir. Pişmiş 100 gramda su miktarı 71,6 gram iken, pişmemişinde 13 gramdır. Bu da pişmemiş kinoanın kalori miktarını çok daha arttırmaktadır. 100 gram çiğ kinoa 368 kaloriyken, pişmiş kinoa 120 kaloriye düşmektedir. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde pişmiş kinoa önerilir.
Kinoanin bir diğer önemli özelliği ise kolesterol miktarının 0 olmasıdır. Bu da onu kolesterol düzeyi yüksek olan diğer hayvansal proteinlere göre daha değerli bir protein kaynağına dönüştürür.
Yukarıda saydığımız besin değerleriyle ilgili bir özet yapacak olursak:
Tam Protein: Kinoa tam proteinler grubunda olan nadir besinlerdendir. Tam protein olmak demek var olan bütün amino asitlere sahip olmak demek. Vejeteryan beslenenler için en önemli protein kaynağıdır.
Glüten: Kinoa glüten içermediğinden dolayı glüten alerjisi olan hastalar (Çölyak hastalığı) tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Kilo Kontrolü: Kinoa kalorisi yüksek bir besindir. Bu yüzden zayıflamak için kullanılmak istenildiğinde kullanım miktarına dikkat edilmelidir. Diğer taraftan ise içerdiği yüksek protein ve besin lifi miktarı sebebiyle diyetlerde sıkça kullanılıyor olmasının sebebi ise proteinin uzun süre tok tutma özelliğine sahip olması, besin liflerinin ise hem sindirime yardımcı olarak kabızlığı önlemesi hem de kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmesidir.
Demir: Kinoa demir bakımından çok zengindir. Demir eksikliğinden kaynaklı anemi hastalığına sahip olan hastaların diyet programlarına eklenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder