EK GIDAYA BAŞLIYORUZ....(2. KISIM)
6-8 Ay Arası: Temel besinimiz anne sütü olmaya devam edecek (anne sütü alamayan bebeklerde formül süt). İlk olarak ek gıdaya yarı sıvı ve yumuşak yiyeceklerle başlanır.
-Anne sütü günde yaklaşık 4 ile 6 defa verilir.
-Meyve püresi: Öncelikle tek veya 2 meyve türüyle başlanır. Önerilen meyveler muz, elma, armut ve şeftalidir.
-Sebze püresi: ilk başlama sebzeleri patates, havuç, avokado, bezelye,bal kabağı ve tatlı patatestir. Sonra yavaş yavaş pürelerin içine soğan, sarmısak ve biber eklenebilir.
-Tahıllar: Pirinç unu, yulaf unu muhallebi yapılarak bebeklere verilebilir. Tatlandırmak için kesinlikle şeker veya bal kullanmayınız. Meyvelerle özellikle de muz veya elma ile tatlandırabilirsiniz.
-Protein: Yavaş yavaş 7. aydan sonra tavuk ve kuzu etiyle pürelere başlayabiliriz.Etlerin çok iyi pişmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Tavuk hassas bir konu. Eğer organik tavuk kullanmak gibi bir şansınız yoksa, tavuğu gerçekten güvendiğiniz bir markadan temin ediniz.
-Ev yapımı yoğurt, kefir ve lor peyniri bebeklerinizin öğünlerinde alternatif olabilir. Yoğurtları meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
8-10 Ay Arası: Bebeğimizi anne sütü ile beslemeye devam ediyoruz. Bebekleri sürekli pürelerle beslemek cok büyük bir haftadır. Tembelleştirir bebekleri. Bu nedenle eğer yutma sorunu yoksa bebeklerin, blenderdan en kısa zamanda vazgeçmeliyiz. Yiyecekler önce çatalla ezerek pütürlü hale getirilir, daha sonra da zamanla küçük parçalara ayırarak bebeklerimize sunmalıyız.
-Anne sütü günde yaklaşık 3 ile 5 defa verilir.
-Meyveler: Aynı meyvelere ek olarak artık kavun, karpuz, üzüm, mango, ananas, yaban mersini, portakal, nar da eklenebilir. Muhtemelen bebeklerimizin dişleri çıkmaya başlamıştır ve kaşıntısı bol olur. Onları rahatlatmak için meyveleri soğuk sunabiliriz. Aynı zamanda bazı besinleri ellerine vererek dişlerini kaşımalarını da sağlayabiliriz.
-Sebzeler: Aynı sebzelere ek olarak brokoli, pırasa, kereviz, ıspanak, semiz otu, taze fasulye. Domates alerjik bir besin olduğu için bazı uzmanlar tarafından 1 yaşından sonra tavsiye edilsede, diğer kaynaklar pişirilen domatesin 10. aydan itibaren verilebileceğini söylüyor.
-Tahıllar: Aynı tahıllara ek olarak 8. aydan itibaren irmik, bulgur,rüşeym, kinoa, buğday, erişte , nohut, mercimek, kuru fasulye ve makarnaya da başlayabiliriz .
-Protein: Tavuk, et, kıyma ve yumurtanın sarısı verilebilir.
-Yoğurt, kefir ve lor peynirine devam.
10-12 Ay Arası: Şu ana kadar amacımız bebekleri besinlerle tanıştırmak, tatlarina alıştırmak oldu. İlk beslenme saatinden itibaren yemek sandalyesinde oturttuğumuz bebeğimiz yemek alışkanlığını kazanmaya başladı. Artık birçok besini küçük parçalar halinde eline verebiliriz, ama kesinlikle gözümüzü üstlerinden ayırmıyoruz, boğulma riskine karşı.
Unutmayalım ki bebekler önce avuçlarının içiyle kavramayı öğrenirler, en son olarak parmaklarıyla. Bu yüzden bebeklerimize sunacağımız yiyecekler onların avuçlarıyla kavrayabilecekleri kalınlıkta olmalıdır, ince veya küçük besinleri rahat kavrayamazlar.Genellikle 9. aydan sonra parmaklarıyla cımbızlama dediğimiz hareketi yapmaya başlarlar.Bebeklerin yiyeceklerine dokunması, yemek eylemine aktiv olarak katılması psikolojik ve motor gelişimine de katkı sağlayacaktır.
Hala anne sütü bebeğimiz için temel besindir. Günde 3 ile 4 defa anne sütüyle beslenmeye devam edilir.
Yukarıda sıraladığımız besinlere ek olarak 10. aydan itibaren balıkları da ekleye biliriz. Mevsimine göre taze balıklar tercihimiz olmalıdır. Bebeklere yüzey balıkları verilmelidir, mesela deniz levreği, mezgit, palamut, somon... gibi. Dip balıkları ağır metaller içerdiğinden verilmemelidir, mesela uskumru. tuna, kılıç balığı gibi..
3 Gün Kuralı:
Daha önceki yazıda bahsetmiştim. Ilk kez verdiğimiz her yiyecek için 3 gün bekliyor ve oluşabilecek alerjik reaksiyon belirtilerini gözlemliyoruz. Eğer vücutta kızarıklık, kaşıntı, bebekte huzursuzluk, kusma, ishal, karın ağrısı..gibi rahatsızlıklar görülürse hemen verilen besin kesilmeli ve doktorunuza baş vurmalısınız.
En Sık Yapılan Yanlışlar:
- Ek besine başladı diye anne sütünü kesmeyin. Adı üzerinde “ek besin”!
-Bebekler her zaman oturur pozisyonda yemek yemelidir.
-Aceleci davranmayın, yaşına göre yiyebileceği besinleri verin.
-Hazır mama ve pürelerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
-Besinleri biberonda vermeyin.
-Meyve suları yerine kendisini veya püresini verin.
-Yemeklere sebzeleri veya eti kavurarak başlamayın.Haşlayın ve eğer mümkünse buharda pişirin.
-Püreleri yumuşatırken et, tavuk suyu veya anne sütü kullanın.
-Yemekleri tatlandırırken tuz, yağ yerine, taze kekik, biberiye, fesleğen kullanin.
-Beslenme aralarında bolca su önerin.
-Çok fazla besini karıştırarak vermeyin.
-Sevmediği bir yiyeceği ısrarla vermeyin. Birkaç gün bekleyip tekrar sunun.
-6 aydan önce bebeğin eğer kilo alma veya gelişiminde bir sorun yoksa, çok ağlıyor, doymuyor heralde diye şekerli su veya ek gıdaya başlamayın.Doktorunuza danışın.
-Her zaman mevsimine göre taze meyve- sebze kullanın.